[...] żywności nas oszukują. Szczegółowy plan warsztatów: 1. Dietetyka: - Kalkulacja BMR, PAL oraz komentarz dotyczący somatotypu i indywidualnego podejścia dietetycznego - Węglowodany – ile, kiedy, ważność GI, tabele GI, GL i korelacja z GI - Błonnik - Insulina – przyjaciel czy wróg? - Białko – ile, najlepsze źródła, - Tłuszcze – dlaczego ich [...]
[...] w białko powinny być odżywki wysokobiałkowe (np. WPC - koncentrat białek serwartkowych lub mieszanka o roznej charakterystyce uwalniania aminokwasow do krwiobiegu). - węglowodany (glukoza) to podstawowe paliwo mięśni i mózgu - są niezbędne do syntezy glikogenu oraz są źródłem niezbędnych witamin i minerałów, enzymów oraz błonnika pokarmowego; w [...]
[...] która powoduje szereg skutków ubocznych - bóle brzucha, skurcze żołądka, opuchnięty wygląd i przede wszystkim - znaczne obciążenie pracy nerek. Vitargo® jest węglowodanem zupełnie nowej klasy. Zmieszany z wodą w odpowiedniej ilości (10ml na 1g) ma unikalną zdolność do przechodzenia do krwiobiegu a stamtąd prosto do komórek mięśniowych. [...]
[...] z telewizyjnymi gwiazdami nieraz okazał się mocniejszy. Strongmani z KS Strong „Heros" Chełmża trenują w opuszczonej hali po PGR - zazwyczaj raz w tygodniu. Jedynie przed zawodami ćwiczą o wiele intensywniej. Dzięki pieniądzom od sponsorów udało się im skompletować urządzenia - takie same, jak te używane podczas turnieju Jak okiem sięgnąć, pola [...]
[...] pomiarem tłuszczu: masa tkanki tłuszczowej: 63,83 kg poziom tkanki tłuszczowej: 50,3% optymalna masa tkanki tłuszczowej: 34,26 kg nadmiar masy tkanki tłuszczowej: 29,57 kg woda: 46,17 kg zatrzymanie płynów: 31,33 kg dane z 22.01.2011 r. (te, które mam) nadmiar masy tkanki tłuszczowej: 25,2 kg zatrzymanie płynów: 25,1 kg W którym miejscu [...]
[...] fizyczne. Pożywienie pełnowartościowe powinno zawierać wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należą do nich: białko, składniki mineralne i woda - stanowiące materiał budulcowy. Potem węglowodany i tłuszcze będące źródłem energetycznym oraz inne składniki niezbędne do regulowania prawidłowej przemiany [...]
[...] rybę w parowniku w jednej warstwie (ja mam mały parownik wiec musiałem pociąć filet na kawałki). 2. Posypać równo imbirem. Wstawić parownik do woka z gotującą się wodą (woda nie może sięgać ryby), przykryć i gotować 8-10 min lub aż ryba będzie miękka (sprawdzić widelcem). 3. Połączyć składniki sosu. Wlać na małą patelnię, zagotować aż [...]
Witam... Znalazłem pewien artykuł dotyczący treningów... Jedziemy z koksem.... Zacznijmy do początku, wyjaśniając najczęstsze błędy treningowe i żywieniowe. Kiedy zrozumiecie co nie działa, wtedy powiem co powinno zadziałać. A skąd to wiem? Odpowiedź brzmi: trzydzieści lat trenowałem kulturystów. Mój beniaminek doszedł od 90 kg do 112 kg w 9 [...]
Weglowodany(cukrowce) sa wynikiem fotosyntezy w roslinach zwiazkow energetycznych i budulcowych. Dzieje sie tak za sprawa kwantow swiatla i chlorofilu(zielonego barwnika roslin). Autotrofy wykorzystuja je do asymilacji dwutlenku wegla, dzieki czemu powstaje nowe zycie. Oczywiscie do zaistnienia tych reakcji potrzebne sa rowniez zwiazki [...]
[...] tartce, posolic, posypac drozdzami. Na patelni teflonowej bez tluszczu rozsypac platki migdalowe i lekko zarumienic i dodac do marchewki. Zalac olejem z migdalow, octem i woda. Ewentualnie mozna polowa ilosci marchewki zastapic selerem. Olej z Sezamu Sałatka z kurczakiem, warzywami i olejem z sezamu 2 piersi z kurczaka,1 marchewka, 50 groszku [...]
Na rozkaz wrzucam swój przepisik i daje gwarancję naprawdę świetnego doznania dla podniebienia:-)) Przy okazji może przekonam Was, że ciasto drożdżowe nie jest taki trudne do wykonania i otwiera przed nami wieeele manewrów do popisów w kuchni, ponieważ można zrobić z niego prawie wszystko, jak się okazało nawet grzybową hantelkę;-) Zacznijmy [...]
Zacznijmy do poczatku, wyjasniajac najczestsze bledy treningowe i zywieniowe. Kiedy zrozumiecie co nie dziala, wtedy powiem co powinno zadzialac. A skad to wiem? Odpowiedz brzmi: trzydziesci lat trenowalem kulturystów. Mój beniaminek doszedl od 90 kg do 112 kg w 9 miesiecy. Trenowalem facetów, którzy na plaskiej laweczce podnosili 110-115 kg, a po [...]
[...] społecznych i historycznych alkohol kupujemy w sklepach spożywczych, barach, restauracjach zamiast w aptekach. Uważa się, że jest to napój powszechnego użycia, tak jak woda mineralna, coca-cola czy soki owocowe. Ale z punktu widzenia farmakologicznego alkohol jest lekiem wpływającym silnie hamująco na ośrodkowy układ nerwowy. Alkohol jest [...]
[...] multiwitamina, ZMA i inne preparaty mineralne, zioła prozdrowotne o. dla pewności przypominamy: niedozwolone są: biała maka i inne przetworzone i oczyszczone źródła węglowodanów, cukier oraz wszelkie odmian substancji słodzących, w tym fruktoza, ksylitol oraz sztuczne słodziki; wyjątkiem są oczywiście gotowe odżywki białkowe. Ponadto cukru [...]
[...] propozycja: Makaron bez jajeczny (lub inny) 150g Ser twarogowy chudy 100g Dżem truskawkowy niskosłodzony ok. 2 małych łyżek (15g.) Posiłek taki jest bogaty w białko i węglowodany, i posiada bardzo niską ilość tłuszczy. Przygotowywuje się szybko (makaron w zależności od rodzaju gotuje sie 4-10 min). No a przy tym jest raczej neutralny zapachowo, [...]
[...] W efekcie ulegają upośledzeniu podstawowe biochemiczne procesy życiowe: pod wpływem ucisku tkankom trudniej „oddychać", zachodzi nieprawidłowa przemiana białek, węglowodanów, tłuszczów i substancji mineralnych, wytwarza się zbyt mała ilość witamin. Alkohol (przez podrażnienie ośrodka sterującego krwioobiegiem (rozszerza naczynia [...]
[...] zagrozen, jakie niesie ze soba nowoczesne jedzenie. Oto szereg uwag, ktore warto zapamietac i potraktowac powaznie. Oto one: 1.Lacz dobre bialko, dobre tluszcze i dobre weglowodany w kazdym posilku. Dobry tluszcz znajdziesz w rybach, oliwie z oliwek extra virgin, samych oliwkach, orzchach, nasionach i avocado. Dobre weglowodany to fasola, [...]
[...] jest jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeśli spożywamy zbyt duże ilości produktów kwasotwórczych, takich jak m.in. białka zwierzęce, węglowodany rafinowane (Np. cukier, mąka, jasny ryż, makaron), tłuszcz, kawa, czarna herbata, alkohol i nikotyna, w organizmie może powstać nadmiar kwaśnych pozostałości przemiany [...]